Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na witrynie internetowej wina. Wina posiadają do tego nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym efektem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Bowiem pektyna znajduje się bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina zawierają mnóstwo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, żeby wyeliminować tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu ludzkiego.
2. Tutaj
3. Sprawdź stronę
4. Znajdź więcej
5. Czytaj dalej Porady na temat organizacji udanych wesel i przyjęć.